Tabla inmultirii prin joaca

By august 24, 2018Blog, Tatal

În această dimineață mi-am luat timp pentru copii. Ne apropiem de începutul școlii și tabla înmulțirii este una dintre temele pe care le-au împins cat au putut mai departe de ei. Am căutat pe youtube diverse variante în care pot să memoreze tabla înmulțirii mai rapid însă ceva parcă lipsea deși exercițiile păreau unul mai simplu ca altul.

Cred că pentru mine lipsea răspunsul la întrebarea: cum oare poți aduce joaca în învățat. Cum oare pot să-mi asist copiii transformând învățatul într-o experiență care să conțină joaca.

M-am gândit deci să fac un joc așa că am luat perne și am invitat copiii pe rând în bucătărie unde am făcut un ring de luptă. Regula jocului era ca fiecare luptător să zică o înmulțire și apoi imediat să atace. Celălalt nu are voie să lovească decât după ce spune rezultatul înmulțirii. Adica spui: cît fac 5 ori cinci? Și ataci. Adversarul doar se apără pană răspunde corect la înmulțire. Apoi vine răzbunarea, el spune înmulțire și tabără pe tine pana răspunzi corect la rândul tău.

Prima greutate pe care am întâmpinat-o a fost faptul că eu, fara sa ma laud, stăpânesc destul de bine tabla înmulțirii așa că vă puteți imagina frustrarea lor. Am decis să schimb regulile jocului și am mers la unul din exercițiile pe care-l fac și ei la școală.

Pentru acest exercițiu am folosit niște pernuțe pline cu boabe de fasole uscată. Jocul funcționează astfel: ții pernuța în mănă, te uiți în ochii adversarului si îi spui să facă o înmulțire. Apoi arunci perna spre el. Adversarul trebuie să spună rezultatul corect până prinde pernuța.

Mai mult, având deja experiența de la bătaia cu perne, în care eram avantajat de cunoștințele mele de adult în tabla înmulțirii am ales să-l fac să fie o încercare și pentru mine. Astfel în timp ce ei răspundeau la o singură înmulțire, eu trebuia să răspund la două înmulțiri până să prind pernuța. Am lipit pe perete câte o bucățică de hârtie pentru fiecare și am început să tragem liniuțe pentru fiecare înmulțire făcută corect și perna prinsă simultan.

A ieșit foarte bine. Ne-a luat valul și timpul a trecut foarte repede. Am fost prinși în joc și miza nu a mai fost tabla înmulțirii, miza a fost cine câștiga … Și asta mi se pare cel mai minunat lucru.

Magia se întâmplă cand inveti fara sa stii ca inveti.

Dacă aveți timpul și disponibilitatea se faceți jocul ăsta, il recomand. Nu uitați că e esențial este să fie și pentru voi încercare, nu doar pentru copii. Atunci energia jocului poate să crească fiindcă tu ca părinte numai ești în rolul de a-ți ajuta copilul ci ești cot la cot cu el încercând să faci calcule suficiente repede ca să reușești să prinzi la timp pernuța.

Asta ne-a făcut să ne jucăm o oră fără să ne dăm seama cum a trecut timpul.

Enjoy!

Leave a Reply